CLUB DE LECTURA (3a sessió)

El dimarts 25 d’abril es va celebrar la tercera sessió del Club de lectura de mares, pares i professorat del nostre institut.

El llibre comentat va ser Ensayo sobre la ceguerad’en José Saramago, premi Nobel de Literatura l’any 1998.

De manera inexplicable, dins d’un cotxe, mentre espera que el semàfor es posi verd, un home es queda cec. És el primer cas d’una “ceguesa blanca” que s’estén sense control. El pànic absolut acaba dividint la societat fins al punt que qualsevol acte, per cruel que sigui, justifica la supervivència.

Publicada el 1995, torna a estar d’actualitat, vint-i-vuit anys després. A través d’una pandèmia que deixa cega la gent, l’escriptor portuguès radiografia una societat que ell mateix va definir com a “podrida i desencaixada”. Aquesta ceguesa va més enllà del problema físic i s’acaba convertint en una paràbola de la societat actual.

L’indret creat no té nom, això no té importància, pot ser una ciutat qualsevol; els personatges, tampoc en tenen, de nom. El primer cec podria ser qualsevol de nosaltres. Nosaltres existim i se’ns reconeix en tant que som nomenats. Aquest concepte entronca amb l’existencialisme de Sartre, en el qual s’inspira Saramago: “em veuen, per tant existeixo”, fent referència a la coneguda màxima de Descartes “penso, per tant existeixo”. Els cecs de l’obra no necessiten nom, deixen de ser ells mateixos en el moment en què ja no hi veuen i esdevenen iguals els uns als altres.

Però hi ha una dona que, no se sap perquè, no perd la vista. Hi veu en un món de cecs. Ella serà qui els guiarà i en tindrà cura, ella serà l’esperança. Finalment, Saramago, ens deixa una espurna de claredat enmig d’aquesta ceguesa que, a més a més de física, és intel·lectual.

Aquesta trobada del Club de lectura, va ser una bonica manera de cloure un Sant Jordi després que els alumnes haguessin presentat per a les famílies l’espectacle, Un Sant Jordi de conte, el dia anterior a Can Papasseit.

Ens tornarem a trobar el dimarts 6 de juny, a les 18.00h, a la Biblioteca de l’Institut, amb el següent programa:

De 18.00h a 20.00h: cinefòrum amb la projecció de la pel·lícula A ciegas, basada en l’obra Ensayo sobre la ceguera.

De 20.00h fins a finalitzar: tertúlia per comentar El bailed’Irène Némirovsky.