PLA DE LECTURA

Per què el fem?

La  lectura és una eina imprescindible per qualsevol persona.

I per un estudiant? Encara més.  Ajuda a: desenvolupar  habilitats lingüístiques, exercita el cervell, desperta les ganes de conèixer coses noves, augmenta la capacitat de concentració, desenvolupa la imaginació i la  creativitat… i és una altre forma d’entreteniment.

Si és un bon lector li resultarà més fàcil estudiar ja que entendrà allò que llegeix i, a més, serà capaç de relacionar-ho amb el que ja sap.

Com ajudem a apropar la lectura al nostre alumnat?

Cada setmana disposen de tres mitges hores cedides per tres matèries diferents  que canvien trimestralment per fer lectura lliure.

Cada aula disposa d’una minibiblioteca amb uns 80 exemplars.

L’alumnat pot recomanar lectures directament a l’aula als seus companys i també, a la resta de l’alumnat i a la comunitat educativa mitjançant l’espai #Xarxa-Bib, present a l’institut, a Instagram i a la web de l’institut.

Text d’Emili Teixidor. Veu de Carles Bajona.

Per què llegir, per Teia Bastons

Els llibres són els amics més silenciosos i constants; són els consellers més accessibles i els mestres més pacients 

TEIA BASTONS

No hi hauria d’haver un dia del llibre sinó 365. Però a aquells que no ho veuen igual i que no saben el que es perden, potser els ajuda alguna de les frases sobre la importància de llegir de personatges més o menys cèlebres. No hi ha espectacle més bonic que la mirada d’un nen que llegeix. Per viatjar lluny, no hi ha millor nau que un llibre. Els llibres han guanyat més batalles que les armes. Un bon llibre no és aquell que pensa per tu, sinó aquell que et fa pensar. Un llibre és l’arma més efectiva contra la intolerància i la ignorància. Allà on es cremen els llibres, s’acaba cremant els homes. Llegint descobrim el nostre món, la nostra història i a nosaltres mateixos. Escriu alguna cosa que valgui la pena o llegeix alguna cosa que valgui la pena. Un llibre és un dispositiu per encendre la imaginació. La lectura és com l’aliment; el profit no és proporcional al que es menja, sinó al que es digereix. Una persona no és el que és pel que escriu, sinó pel que ha llegit. El temps per llegir, igual que el temps per estimar, allarga el temps de viure. No importa si et penses que estàs molt ocupat, has de trobar temps per llegir, o lliurar-te a una ignorància autoescollida. Un lector viu mil vides abans de morir, el que mai llegeix només en viu una. El llibre és una de les possibilitats de felicitat que tenim les persones. Mai deixis per demà el llibre que pots llegir avui. Si només llegeixes els llibres que tothom està llegint, només pots pensar el que tothom està pensant. Els llibres són màgia única i portàtil. Hi ha més tresors en els llibres que en tot el botí de l’illa del Tresor. Es coneix una persona pels llibres que llegeix. Els llibres són els amics més silenciosos i constants; són els consellers més accessibles i els mestres més pacients. Pensa abans de parlar i llegeix abans de pensar. Els amants dels llibres mai se’n van al llit sols. No hauríem d’ensenyar els grans llibres, hauríem d’ensenyar l’amor per la lectura. Els grans llibres t’ajuden a entendre i t’ajuden a sentir-te comprès. La lectura i l’escriptura, com tot, milloren amb la pràctica. I, per acabar, una de Borges: hi ha qui no pot imaginar un món sense ocells, hi ha qui no pot imaginar un món sense aigua; jo soc incapaç d’imaginar un món sense llibres.  I una de Pla: no crec pas que bàsicament la qüestió consisteixi a llegir molt, sinó a llegir bé.

Font: https://www.elpuntavui.cat/opinio/article/8-articles/1124212-per-que-llegir.html