SETMANA DE LA CIÈNCIA 2019

Si veniu a l’Institut Pla de les Moreres us donarà la benvinguda el cartell realitzat per l’alumnat de la SIEI, que ens deixa clara la temàtica de la setmana de la ciència, enguany dedicada a la commemoració del 150è aniversari de la taula periòdica de Dimitri Mendeleiev.

Dijous passat es van aturar les classes habituals  i tots els grups des de 1r d’ESO a 1r de Batxillerat van poder mostrar les activitats que s’havien estat treballant i preparant a les classes de ciències durant les setmanes anteriors. Aquestes activitats estaven relacionades amb diferents vessants i aplicacions de la taula periòdica i dels elements químics que la formen.

Com es sintetitzen els elements químics en les estrelles, quins elements són imprescindibles per a una bona salut i en quins aliments els trobem, propietats químiques i físiques dels elements, models atòmics, jocs per aprendre els símbols químics, substàncies químiques presents en els smartphones… i moltes altres activitats curioses que ens van permetre aprendre d’una manera lúdica i sorprenent.

Cal destacar la participació d’altres departaments, fent que any rere any la setmana de la ciència sigui més transversal i enriquidora. Fer paraules en anglès utilitzant els símbols químics, la creació d’una taula periòdica literària, la participació de les dones en la ciència, els països de descoberta del elements químics i un concurs de relats científics són algunes de les activitats realitzades des d’altres matèries. 

Els departaments de Visual i Plàstica i de Tecnologia van col·laborar en la creació de la taula periòdica gegant que ha guarnit el vestíbul i el departament de Matemàtiques va tornar a organitzar el concurs de fotografia matemàtica, en el qual hi ha cada cop més nivell.

Si bé dijous va ser el dia gran de la ciència, també hi va haver altres activitats per acabar d’arrodonir la setmana: les alumnes Laura Gasco i Judith Robles, de 2n de Batxillerat, van oferir a l’alumnat de 4t d’ESO una petita representació teatralitzada de l’evolució de la taula periòdica i la seva importància en l’imaginari col·lectiu. I com a cloenda,  l’alumnat de Batxillerat va assistir a una interessant xerrada sobre les arrels clàssiques de la Taula Periòdica, a càrrec de la professora Teresa Palomas.