CLUB de LECTURA Adults

Si voleu formar part del Club de Lectura cal que us apunteu enviant un correu electrònic a l’adreça del centre: a8044168@xtec.cat
Cal que posseu a l’assumpte del correu INSCRIPCIÓ CLUB DE LECTURA i cal que al missatge ens informeu de:

  • El voste nom, cognoms i DNI
  • Telèfon i mail de contacte
  • Nom i cognoms dels vostre fill/a
  • Curs del vostre fill/a

CLUB DE LECTURA – Octubre 2022

El dimarts 25 d’octubre es va reprendre l’activitat del Club de lectura de mares, pares i professorat de l’institut Pla de les Moreres.

En aquesta primera sessió, el llibre comentat va ser Un hijo de l’Alejandro Palomas.

En Guille, un nen de 9 anys, creu en la màgia de la Mary Poppins. Aquesta màgia haurà de solucionar tots els seus problemes.

Des de la primera persona i a través de quatre personatges, anem endinsant-nos en la història i destriant, poc a poc, la veritat.

La sensibilitat de l’autor per explicar l’acceptació de la pèrdua d’un ésser estimat des de diferents punts de vista, el de l’adult i el de l’infant, ha estat el més destacat a l’hora de comentar la novel·la.

El proper 17 de gener de 2023 farem la segona trobada del club de lectura de professorat, mares i pares, i comentarem al novel·la “Nada” de Carmen Laforet.

CLUB DE LECTURA – gener 2023

El dimarts 17 de gener es va celebrar la segona sessió del Club de lectura d’Adults.
El llibre escollit, Nada, de l’escriptora barcelonina Carmen Laforet, va ser guardonat amb el primer Premi Nadal, l’any 1944.
L’Andrea arriba a Barcelona, en acabar la Guerra Civil Espanyola, per estudiar a la Universitat. Les seves il·lusions es faran miques quan entra a casa de l’àvia. Aquest pis del carrer Aribau simbolitza l’Espanya del moment, una societat gris i monòtona, empobrida pels estralls de la guerra. Un microcosmos on conviuen, la fam, la misèria, la violència i la bogeria.
Un retrat de la Barcelona de postguerra magistralment descrit per l’autora amb un estil senzill, natural i sobri.

La trobada com sempre ha esdevingut fascinant i enriquidora i continuem convidant a les famílies a participar d’aquest club literari.

 

 

El proper 17 de gener de 2023 farem la segona trobada del club de lectura de professorat, mares i pares, i comentarem al novel·la “Nada” de Carmen Laforet.

CLUB DE LECTURA – abril2023

El llibre comentat va ser Ensayo sobre la ceguera d’en José Saramago, premi Nobel de Literatura l’any 1998.

De manera inexplicable, dins d’un cotxe, mentre espera que el semàfor es posi verd, un home es queda cec. És el primer cas d’una “ceguesa blanca” que s’estén sense control. El pànic absolut acaba dividint la societat fins al punt que qualsevol acte, per cruel que sigui, justifica la supervivència.

Publicada el 1995, torna a estar d’actualitat, vint-i-vuit anys després. A través d’una pandèmia que deixa cega la gent, l’escriptor portuguès radiografia una societat que ell mateix va definir com a “podrida i desencaixada”. Aquesta ceguesa va més enllà del problema físic i s’acaba convertint en una paràbola de la societat actual.

L’indret creat no té nom, això no té importància, pot ser una ciutat qualsevol; els personatges, tampoc en tenen, de nom. El primer cec podria ser qualsevol de nosaltres. Nosaltres existim i se’ns reconeix en tant que som nomenats. Aquest concepte entronca amb l’existencialisme de Sartre, en el qual s’inspira Saramago: “em veuen, per tant existeixo”, fent referència a la coneguda màxima de Descartes “penso, per tant existeixo”. Els cecs de l’obra no necessiten nom, deixen de ser ells mateixos en el moment en què ja no hi veuen i esdevenen iguals els uns als altres.

Però hi ha una dona que, no se sap perquè, no perd la vista. Hi veu en un món de cecs. Ella serà qui els guiarà i en tindrà cura, ella serà l’esperança. Finalment, Saramago, ens deixa una espurna de claredat enmig d’aquesta ceguesa que, a més a més de física, és intel·lectual.

Aquesta trobada del Club de lectura, va ser una bonica manera de cloure un Sant Jordi després que els alumnes haguessin presentat per a les famílies l’espectacle, Un Sant Jordi de conte, el dia anterior a Can Papasseit.

Ens tornarem a trobar el dimarts 6 de juny, a les 18.00h, a la Biblioteca de l’Institut, amb el següent programa:

De 18.00h a 20.00h: cinefòrum amb la projecció de la pel·lícula A ciegas, basada en l’obra Ensayo sobre la ceguera.

De 20.00h fins a finalitzar: tertúlia per comentar El baile d’Irène Némirovsky.