Si voleu formar part del Club de Lectura cal que us apunteu enviant un correu electrònic a l’adreça del centre: a8044168@xtec.cat
Cal que posseu a l’assumpte del correu INSCRIPCIÓ CLUB DE LECTURA i cal que al missatge ens informeu de:
- El voste nom, cognoms i DNI
- Telèfon i mail de contacte
- Nom i cognoms dels vostre fill/a
- Curs del vostre fill/a
CLUB DE LECTURA – Setembre 2023
Hem encetat de nou les trobades del Club de lectura de famílies i professorat del Pla de les Moreres amb moltes ganes de compartir opinions i impressions dels llibres que llegim.
Durant l’estiu, ens hem endinsat en les pàgines de Patria, de Fernando Aramburu, escriptor, assagista i poeta basc que va guanyar, l’any 2017, el premi Nacional de la Crítica y el Nacional de Narrativa atorgat pel Ministerio de Educación y Cultura per aquesta novel·la.
El llibre ens explica la història de dues famílies d’un petit poble del País Basc entre els anys 80 i uns mesos després del final de la lluita armada d’ETA (20 d’octubre de 2011).
El dia en que ETA anuncia l’abandonament definitiu de les armes, Bittori visita el cementiri per explicar-li al seu marit, assassinat pels terroristes, que ha decidit tornar al seu poble, a casa seva, però, podrà saber qui va ser l’encaputxat que un dia de pluja el va matar?
Joxe Mari, terrorista empresonat i fill de la que fou la seva amiga íntima, serà el principal sospitós.
Aquesta història ens parla de la impossibilitat d’oblidar i de la necessitat de perdó en una comunitat trencada pel fanatisme polític.
Amb els seus personatges, Aramburu ens dibuixa un collage, un collage ple de mirades que expliquen de quina manera va viure la societat basca dècades de conflicte i de dolor.
Hem encetat el curs amb una novel·la profunda i que no ha deixat indiferent a ningú. Us animem a llegir-la!



CLUB DE LECTURA – novembre 2023
El dimarts 28 de novembre vam celebrar la segona sessió del club de lectura de famílies i professorat de l’institut. La novel·la protagonista va ser Argelagues de la Gemma Ruiz, periodista que treballa als serveis informatius de Televisió de Catalunya a la secció de cultura.
L’argelaga és un arbust que té nombroses punxes i una gran capacitat de resistir i tornar a florir malgrat les condicions en què es troba.
L’autora rendeix un emotiu homenatge a les dones de la seva família i, per extensió, a les dones silenciades i invisibles, dones argelagues, que van haver de tirar endavant malgrat les dificultats amb les quals es van trobar.
La novel·la explica la vida de tres dones de diverses generacions al llarg del segle XX, l’esforç per adaptar-se als efectes de la revolució del tèxtil, el pas de la vida a pagès a la vida als afores d’una ciutat en procés d’industrialització i, sobretot, els canvis que es produeixen en la vida diària familiar.
Argelagues també és un monument a la llengua oral, a aquells mots i expressions dels nostres avis, gens normatius però que enriqueixen la parla… Així, trobar paraules com catipén o fer-se fotre és recordar com hem aprimat la llengua d’aquest corpus lingüístic tan ric que la Gemma Ruiz ha volgut recuperar. El llibre està ple de vocabulari del d’abans, del de sempre, del que defineix cada detall de la vida dels pobles, de la feina del camp i del món anterior a la industrialització.
Vam passar una bona estona comentant la novel·la, tot recordant fets i històries semblants a les de la besàvia, àvia i tieta àvia de la Gemma Ruiz que teníem guardades a la nostra memòria gràcies als relats que ens havien explicat les nostresàvies, besàvies o tietes àvies.
Ens tornarem a trobar el 16 de gener per veure el film i comentar el llibre de l’escriptora belga Amélie Nothomb,Cosmètica de l’enemic.


