Treballs de recerca que destaquen per l’excel·lència en l’àmbit social i científic | ÀUDIO


  • Paula López Llanos, Berta Poch Ordóñez i Jan López Bocache, alumnes del Pla de les Moreres han estat reconeguts, aquest curs, pels seus treballs de recerca.

Aquest vespre l’Institut Pla de les Moreres celebra la graduació de l’alumnat de 4t d’ESO i 2n de Batxillerat amb un doble acte obert a famílies i alumnes d’aquests cursos, a les 19:00 h de la tarda i les 21:00 h del vespre. És també per a una bona colla d’alumnes l’acte de comiat, perquè tanquen una etapa en aquest centre. Alguns marxen amb mèrits especials, després d’aconseguir, aquest curs destacar amb els seus treballs de recerca. És el cas de Paula López Llanos, Berta Poch Ordóñez i Jan López Bocache.

TREALLS RECERCA 2022 (4) V1
Jan López Bocache, Paula López Llanos, Berta Poch Ordóñez

Ara fa uns dies era notícia el lliurament de la 17a edició dels Premis Igualada Recerca Jove perquè distingien vuit estudiants de la comarca pels seus treballs de recerca i de final de grau. Berta Poch Ordóñez, alumna de l’Institut Pla de les Moreres ha estat una de les guanyadores per un treball en l’àmbit científic i tecnològic titulat “Genètica des dels ulls d’una mosca”. 

En el treball volia comprovar si es compleixen en un determinat tipus de mosques les lleis de Mendel, que és el conjunt de regles bàsiques sobre la transmissió per herència genètica.

Era un treball complicat, tot un repte, com assenyala la Berta perquè es tractava d’experimentar amb les mosques vives. A més, no era fàcil obtenir els resultats correctes, però li van sortir bé.

També aquest curs, una alumna de l’institut Paula López Llanos ha estat reconeguda amb el segon premi de recerca en gènere Nativitat Yarza.  El guardó que es lliurava per tercer any consecutiu entorn del 8 de març, el convoca l’àrea d’igualtat de gènere de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena i premia els millors treballs de recerca sobre aspectes relacionats amb els feminismes i l’equitat. 

El 1r premi fou per a Laia Areny i Baró, i el segon per a Paula López Llanos, alumna de l’Institut Pla de les Moreres de Vilanova del Camí, pel treball de recerca “Les dones al món dels videojocs”.

L’estudi parteix de l’experiència pròpia de Paula López, jugadora de videojocs, qui com ella mateixa reconeix des de petita ha vist un tractament ben diferent de les dones en el món dels videojocs.

Lluny del rol d’heroïnes, les dones hi juguen un rol secundari o decoratiu, i són un entreteniment visual de la figura masculina o un objecte que els protagonistes masculins han de salvar per guanyar el joc. Dones cosificades, o bé amb poca roba, o amb els pits grans i el cul enorme, amb un rol inferior; una reproducció dels estereotips de gènere més tradicionals que com afirma la Paula cal superar per avançar en la igualtat.

Un altre dels alumnes que ha deixat empremta a l’Institut Pla de les Moreres ha estat el Jan López Bocache que ha estat també reconegut aquest curs pel seu treball de recerca titulat “Propietats de la llum, difracció i interferències”. El mes de març va ser seleccionat per presentar-lo en el Congrés de Ciències de l’Institut de Ciències Fotòniques, ICFO, un centre de recerca especialitzat en la ciència que estudia la llum. 

El seu treball gira entorn de la pregunta què és la llum? Es tractava de comprovar si la llum es comporta com a fotons o com a partícules. La seva part experimental demostra la part ondulatòria de la llum amb experiments ja clàssics que demostrar que aquesta es comporta com una ona. És una demostració clara de la naturalesa ondulatòria de la llum, ja que només les ones tenen la capacitat de difractar-se. Una de les aplicacions que inclou el seu estudi és la mesura d’objectes molt petits, com per exemple l’estructura de molècules. Ell va fer servir un cabell i va aconseguir mesurar el seu gruix.

Els tres alumnes han agraït l’acompanyament dels tutors que els han guiat en els respectius treballs de recerca: Carme Algaba, tutora de Paula López; Sara Pons, tutora de Berta Poch, i Jordi Fernández, tutor de Jan López. 

Aquí podeu sentir el podcast.

Font:

Treballs de recerca que destaquen per l’excel·lència en l’àmbit social i científic | ÀUDIO