Novembre i desembre en imatges

Aquí teniu un recull d’algunes de les activitats que s’han fet a l’institut durant els mesos de novembre i desembre:

L’alumnat de 3r, al laboratori, estem aprenent a llegir prospectes de medicaments.

A Volcans i terratremols, de 1r d’ESO, s’han classificat piroclastos segons la mida (cendres, lapilli i bombes) d’erupcions volcàniques. Entre elles, cendres del volcà de La Palma.

El Departament de Matemàtiques estrena un nou racó on cada dia 15 de cada mes es trobarà un enigma matemàtic per resoldre.

A l’optativa ¡Arriba el telón! l’alumnat de 2n d’ESO està treballant de valent per tal d’interpretar davant de l’alumnat del mateix curs l’obra “Rodaje en un parque”.

Els pirates han arribat a Vilanova. L’alumnat de 1r d’ESO s’ha endinsat en el món de la pirateria. Des del departament de llengua catalana, se’ls ha proposat de fer el projecte “Els pirates”, que ha consistit a cercar informació sobre algunes biografies molt interessants: Anne Bonny, Barbanegra, William Kidd, Ching Shih i Black Sam. Han fet un viatge en el temps per descobrir molts aspectes sobre tots aquests temibles personatges. L’alumnat, en grups cooperatius, un cop ha tingut la recopilació de dades feta, ha seleccionat la informació més rellevant i n’ha elaborat pergamins d’allò més originals, que li han servit de suport per a les exposicions orals. Com a complement, l’alumnat també ha creat uns cofres que contenen vocabulari emblemàtic dels botins per tal de treballar altres continguts de la matèria de llengua catalana. Tota una aventura!

Amb 2n de Batxillerat hem fet un interessant recorregut per la colònia romana de Barcino amb la visita guiada al Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). Hem visitat la necròpolis, una domus al costat del fòrum romà, el temple d’August i la Barcino que hi ha sota la plaça del Rei amb la bugaderia, un celler de vi barceloní!, una indústria on es feia peix amb salmorra i un subproducte exquisit com el garum, del qual millor no n’expliquem la recepta…

L’alumnat de 3r d’ESO, a Català, llegeix “Mentida”, de l’escriptora mataronina Care Santos. Hi estem tots ben enganxats! Heu vist quin silenci?

L’alumnat de 2n d’ESO de llengua catalana ha començat a iniciar-se amb la literatura catalana; es tracta de treballar els temes i tòpics literaris de manera cooperativa. Una activitat grupal que els engresca ja que cadascú aporta les seves intervencions.

A física i química de 2n d’ESO fem experiments per veure les característiques dels estats de la matèria: sòlid líquid i gasós.
Utilitzem els diferents EPI (Elements de Protecció Individual) com les ulleres de seguretat.

A l’Aula d’Acollida hem parlat de la tardor i de la castanyada. Els i les alumnes han conegut productes d’aquesta època, com el moniato, els pellons i les castanyes, i se n’han endut a casa per menjar-ne! La tradició catalana de la Castanyada ha servit per coneixer nou vocabulari i per entendre una mica més la cultura del seu nou país.

A la primera sortida de nivell de 1r d’ESO Vam gaudir dels paisatges de la tardor tot fent una caminada d’11km pels camins de l’entorn de Vilanova i arribant a esmorzar a Collbàs.

L’alumnat de primer d’ESO de l’agrupament flexible ha fet matemàtiques utilitzant els multicubs. Han pogut experimentar i comprovar la solució de les arrels quadrades en el mon de les dues dimensions.

El Consell de delegats i delegades és l’òrgan col·legiat que representa a tot l’alumnat del centre. Així mateix, afavoreix la participació dels seus membres en les decisions de l’institut.

Enguany ja s’han celebrat dues sessions, la primera fou de constitució de l’òrgan col·legiat i de l’elecció dels seus representants; en la segona, l’alumnat ha estat informats del Xat Jove, de les properes eleccions al Consell Escolar i del dia del Dret dels infants en el que participaran tots els centres educatius de Vilanova del Camí i es llegirà un Manifest comú.

Al final de la sessió, s’ha fet una fotografia de tots i totes els membres del Consell de delegats i delegades del curs 2021-2022.

La comunitat educativa de l’Institut Pla de les Moreres s’ha concentrat al pati per mostrar el seu rebuig davant l’agressió que va patir una jove a Igualada la setmana passada.
Abans del minut de silenci, s’ha llegit el següent manifest:

L’alumnat de 2n d’ESO ha aprés el Regne dels Visigots a la Península Ibérica treballant conjuntament tots en una cartulina.
Van haver d’ordenar una sèrie de paraules per trobar les frases correctes i apendre sobre aquest poble germànic que va governar durant gairebé 300 anys.

El nivell de 3r d’ESO va poder gaudir de la primera sortida per l’entorn.
Vam sortir a fer una caminada de 10km per l’ entorn de Vilanova. Primer vam disfrutar passant pels Esgavellats, vam esmorzar a Collbàs i vam continuar fins a Carme.

Aquest primer trimestre, l’alumnat de 2n d’ESO ha pogut practicar l’expressió escrita en anglès (writing) ✏️ a partir d’una activitat real. S’han escrit postals mútuament i ben aviat la rebran a casa!

Els centres educatius de Vilanova del Camí hem celebrat el Dia universal dels drets dels infants i adolescents amb un seguit d’accions conjuntes.

L’alumnat ha decorat el vestíbul de l’institut amb bafarades, s’ha llegit un manifest conjunt a la Plaça Major i l’Ajuntament ens ha convidat a coca, xocolata i fruita per esmorzar.

L’

alumnat de 4t d’ESO ha pogut realitzar la sortida a Collbàs que va ser posposada per la pluja.
Van anar a peu, tant a l’anada com a la tornada, acompanyats pel Sr. Viera de la Colla excursionista de Vilanova del Camí, a qui li estem molt agraïts. Van aprofitar la pujada per passar pels Esgavellats, un lloc molt especial del nostre entorn més proper.

El 6è Cros Joan Maragall va comptar amb la presencia d’alumnat de l’Institut Pla de les Moreres.

Felicitats per la vostra participació i els bons resultats!

Les alumnes de Literatura Castellana de 2n de Batxillerat han realitzat uns pòsters a partir de la lectura de poemes d’escriptores tant contemporànies com de la clàssica Safo.
Al centre els podreu veure a l’espai “Degustación poética”.

L’alumnat de Geografia de 2n de Batxillerat ha aprofundit i reflexionat sobre el gènere i la violència masclista amb la creació d’uns cartells sobre aquesta temàtica.

Simulant com es fa en una campanya de sensibilització, l’alumnat ha pensat en quin objectiu volia assolir amb el seu cartell, ha pensat en quina era la població destinatària i s’ha plantejat com ho havien de fer per assolir els objectius definits.

Finalment hem preparat una exposició amb aquests cartells i informació complementària que ja està als passadissos del centre.

A l’Aula Oberta estem aprenent a soldar reparant els tamborets del taller de tecnologia.

L’alumnat de l’Institut Pla de les Moreres gaudeix de la pista de gel que l’Ajuntament ha instal.lat a la Plaça del Mercat.

L’alumnat de 1r d’ESO ha visitat aquest desembre l’exposició “Plàstic. Genial o pervers, tu com ho veus?”. A través d’una visita dinamitzada, ens han explicat la història del plàstic, n’hem descobert les seves propietats i ens han fet reflexionar sobre l’ús i l’abús que fem d’aquest material. Quin impacte té sobre el medi ambient? Podríem viure sense plàstic?

Aquests són alguns dels “Moodtrackers” que han realitzat a 4t d’ESO. Es tracta d’una anàlisi de les emocions dels alumnes al llarg dels mesos d’octubre i novembre. És una tasca que s’ha planificat com a treball transversal arrel de la lectura del trimestre titulada El curioso incidente del perro a medianoche. Els ha ajudat a reflexionar sobre les emocions i a expressar-les per mitjà d’una il•lustració creativa.

A l’optativa “JUGAMOS” l’alumnat de 1r d’ESO ha confeccionat un joc de taula per parelles, inventat per ells mateixos: instruccions, tauler, fitxes, daus, targetes amb preguntes, contenidor… L’experiència ha estat molt positiva i l’alumnat ha gaudit molt creant els seus projectes. Al final ens hem intercanviat els jocs per fer unes quantes partides.

A 3r d’ESO, les infermeres del CAP han realitzat un taller de primers auxilis enmarcat en el Pla Salut-Escola.

A l’optativa “ESPAI I VOLUM”, que s’ha dut a terme durant el 1r trimestre, hem construït diverses maquetes d’edificis.  Vam començar amb un arbre, passant per un terreny amb la seva topografia, un habitatge i finalment maquetes d’edificis públics del nostre municipi: El Cap, la llar d’infants El Molinet i Can Muscons.