Sant Jordi 2021: “Sant Jordi es conjuga en femení”

Aquest Sant Jordi a les classes de català, castellà, anglès, francès, llatí i grec hem volgut retre un homenatge a les dones escriptores i hem guarnit el centre omplint-lo de treballs realitzats per tot l’alumnat.

Aquí es pot veure el llibre que recull tots els cartells:

Des de la SIEI i l’aula oberta s’ha elaborat un cartell de Sant Jordi gegant, un drac i una princesa guerrera, que van presidir l’acte de Sant Jordi.

Divendres 23 d’abril després del pati es van fer diverses activitats artístiques a les aules: punts de llibre, roses, ex libris…

A continuació va tenir lloc al pati de l’institut el tradicional acte de lliurament de premis literaris. Per donar el tret de sortida, els presentadors, Mireia Abril i Edgar Ursu, van llegir un text escrit per la Laura Garcia i Judith Martínez, alumnes de 2n de Batxillerat:

“Segur que molts coneixeu a autors com Shakespeare, Cervantes, Tolkien, Jules Verne o Bécquer. De la mateixa manera que probablement us són desconegudes escriptores com Pamela Lyndon Travers, Mary Shelley, Jane Austen, Rosalía de Castro o Dolors Monserdà, ja que, pel simple fet de ser dones no se’ls ha donat la importància que mereixen; situació que ha succeït al llarg de la història i que en molts llocs del món continua passant. 

Alguna vegada us heu plantejat què és l’escriptura? Realment és quelcom difícil de definir, però la podríem descriure com una successió gairebé màgica de paraules que només necessita paper, tinta i una mica d’imaginació per néixer. Pot sorgir en situacions molt diverses: en el més absolut silenci, acompanyada de música encisadora i de la mà de qualsevol persona. Extraordinàriament, aquest és l’únic requisit: ser una persona somiadora amb ganes de donar a conèixer el seu món interior. Llavors, us preguntareu, per què sembla que aquest dret ha estat reservat a uns privilegiats? Qui sap quants obrers, miners, camperols, haurien pogut donar forma a la màgia que duien dintre seu, si no se’ls hagués prohibit el dret a l’educació? No és injust que coneguem a Caterina Albert com Víctor Català o a les germanes Brontë com a Currer, Elis i Acton Bell? No és inacceptable que s’hagin vist obligades a renunciar a la seva identitat per poder ser tractades com a iguals dins un món editorial que afavoria els escriptors masculins? Tot plegat resulta absurd, ja que com bé afirmava Virginia Woolf «There is no gate, no lock, no bolt that you can set upon the freedom of my mind».  Perquè, miraculosament, l’escriptura et dona ales; cada paraula, cada frase, crema tot el que et reté i et permet tocar el cel, volar tan lluny com vulguis i, alhora, et dona una llar acollidora a la qual tornar. 

Per aquelles que teniu la necessitat d’immortalitzar sobre el paper les històries que porteu dintre vostre, només tenim un consell per vosaltres: feu-ho. Estimats i estimades, portadors d’esperança i descobridors de nous mons, somieu i porteu llum a la vostra vida. Com diu Laura Gallego, «Para eso sirven los sueños ¿No? Para enseñarnos hasta dónde podemos llegar.»”

Tot seguit es va fer entrega dels premis literaris. 

En primer lloc, Carlota Silva, Regidora de Cultura i Participació Ciutadana, i Eva Vadillo, Regidora de Joventut, Educació i Festes, van fer entrega del Primer Concurs de Narrativa Breu organitzat pel Servei de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Vilanova del Camí.

Els guanyadors són:

1r cicle Castella: Adrian Cruz Vilches
1r cicle Català: Laia Astorga Valentí
2n cicle Castellà: Irene Martil
2n cicle Català: Carla Costa
BTX castella: Sara Cordente
BTX català: Paula Acedo

A continuació es van entregar els premis dels concursos literaris organitzats pels Departaments de català, castellà i llengües estrangeres.

Els guanyadors són:

Llengua catalana:

1r d’ESO

1r Premi 1.2. Paula Cuadros Rodríguez, “De talla gran”

2n Premi 1.5. Èlia García Salvador, “Quina por!”

2n d’ ESO

1r Premi 2.4. Laia Astorga Valentí, “Cicatrius amb noms”

2n Premi 2.5. Estela Iglesias Del Carmen, “Ningú pot amb mi!”

3r d’ESO

1r Premi 3.1. Irene Martil Almendros, “Brida”

2n Premi 3.4. Daniel Pizarro Viñas, “Desig”

4t d’ESO

1r Premi 4.1. Núria Abad Almendro, “Mare”

2n Premi 4.4. Catalina Micu, “El cicle infinit”

BATXILLERAT

1r Premi 1r Batxillerat B: Paula Acedo Bermúdez, “Amor, te deix”

2n Premi 2n Batxillerat A: Laura García Iglesias, “Perdó”

Llengua castellana:

1r ESO

1r Premi –  Alma y las estrellas. Claudia Claver Nova 1.3

2n Premi – La dimensión del tiempo eterno. Laura Márquez Lorenzo. 1.1

2n ESO

1r Premi –  Pequeños terrores. Adrian Cruz Vilches 2.2

2n Premi – La copa del luchador. Marc Algaba Santularia 2.3

3r ESO

1r Premi –  El secreto de la casa. Tania Gabarri Fariña 3.2

2n Premi – La historia de mi vida. Andrés velasco Mallén 3.5

4t ESO

1r Premi –  Camino a casa. Javier Ruiz Soriano 4.2

2n Premi – Una nueva vida. Judith García Iglesias 4.3

Batxillerat

1r Premi –  Tú, yo y ellas. Anira Lucena Jiménez 1r BTXA

2n Premi – La ciudad del oasis. Judith Martínez Arenas 2n BtxA

Llengua anglesa:

1r ESO

1r Premi –  Andrea González Iglesias 1.5 ” Who is the murderer?”

2n Premi – Lamiss Bouhlali Kadri 1.3. ” Murder in the High School”

2n ESO

1r Premi –  Eva González Cano 2.2 “A deserved crime”

2n Premi – Lucía González Burgueño 2.5. ” The killer of MR. Evans”

3r ESO

1r Premi –  Leyre Burón Morales 3.4. “Bloody gloves”

2n Premi – Ramón Larrache Lizarte 3,4. “Murder in the library”

4rt ESO

1r Premi –  Diana González Cano 4.3. “Year 1978”

2n Premi – Pol Andrés Aznar 4.1. “Ms.Mulberry solves the case”

Batx

1r Premi –  Octavi Acatrinei 1rBatx A “Shovels are needed for the garden”

2n Premi – Aina Pérez Robles. 1r Batx A “Thank you , letter”

L’acte va estar amenitzat per les actuacions musicals oferides pel conjunt de guitarristes de 1r d’ESO: Cristina Grusinaite, Marc Hernandez, Jordi Galfon, Maria Verano i Marcos Toro, i per la vocalista Paula Acedo de 1r de Batxillerat, acompanyada a la guitarra pel Jonathan Rodríguez, de 2n de Batxillerat.