EXCEL.LÈNCIA EN TEMPS DE CONFINAMENT: ADRIAN VÁZQUEZ S’EMPORTA LA BECA JOSEP IRLA 2020

Malgrat que el brogit i l’activitat usual de l’institut Pla de les Moreres   van quedar congelats amb el decret de confinament, l’esforç constant de l’alumnat ens porta bones noves. Aquest és el cas d’ Adrián Vázquez, alumne de 2n de Batxillerat que ha vist com el seu treball de recerca “Els refugiats durant la Guerra civil a La Pobla de Claramunt” s’ha endut la Beca Irla de Recerca Històrica. El jurat format per Alba Castellví, Josep Catà, Àngels Parés, Clàudia Pujol i Joan Maria Serra, reunit de forma telemàtica, ha tingut unanimitat de criteri a l’hora d’atorgar veredicte en favor del jove vilanoví  que rebrà 1.000 euros per a la matrícula universitària i la subscripció a la revista Sàpiens.

Sota la tutorització de la professora Marta Bartrolí, Adrià va realitzar un extens i interessant treball de recerca a partir de documents inèdits de la guerra civil que es troben a l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de La Pobla de Claramunt i va aconseguir crear una base de dades consultable  de tots els refugiats,- 244 en total-, que van ser enviats des de Toledo i el País Basc fins a La Pobla i que, posteriorment, van romandre al poble o van ser traslladats a altres pobles de l’Anoia. Es tracta d’una primera contribució a la recuperació de la memòria històrica del tema dels refugiats que a l’Anoia encara no s’ha fet. Esperem que l’aportació de l’Adrià,-  promoguda  des de l’institut vilanoví- incentivi altres joves a seguir la recerca sobre temes que, com aquest, romanen en l’oblit.


A continuació es pot llegir la notícia publicada per la mateixa Fundació Josep Irla:

Adrián Vázquez, guanyador del Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat 2020

Mar Cortilla i Sergi Espinal han estat els finalistes d’aquesta edició

El Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat 2020 ha estat per Adrián Vázquez, de l’Institut Pla de les Moreres, de Vilanova del Camí, pel seu treball «Els refugiats durant la Guerra Civil a la Pobla de Claramunt», tutoritzat per la professora Marta Batrolí.

El premi consisteix en un abonament de la matrícula del primer curs d’estudis universitaris a qualsevol centre dels Països Catalans o del món, fins a un màxim de 1.000 euros en concepte de beca, així com la difusió del treball a través dels llocs web i de les xarxes socials de la Fundació Josep Irla. A més, tant l’alumne com la seva tutora rebran una subscripció, per un any, a la revista Sàpiens.

Els finalistes del premi han estat Mar Cortilla, de l’INS Sentmenat, pel seu treball «Stolpersteine, la creació d’una web per als oblidats», tutoritzat pel professor Benjamí Benedict; i Sergi Espinal, de l’Institut La Salle Manlleu, pel seu treball «Lluís Espinal, un màrtir pel poble (1932-1980)», tutoritzat per la professora Maria Carme Montes. Tots dos finalistes i els seus respectius tutors també han guanyat un any de subscripció a la revista Sàpiens.

El jurat del premi ha estat format per Alba Castellví, educadora i vicepresidenta de la Fundació Josep Irla; Josep Catà, exprofessor d’ensenyament secundari; Àngels Parés, exprofessora d’ensenyament secundari; Clàudia Pujol, directora de la revista d’història Sàpiens; i Joan Maria Serra, exprofessor d’ensenyament, que enguany s’han reunit telemàticament per emetre el veredicte.

El Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat pretén impulsar la recerca i la difusió històrica en l’àmbit de l’esquerra nacional dels Països Catalans. S’hi poden presentar alumnes que hagin elaborat el treball de recerca de batxillerat sobre memòria històrica contemporània als Països Catalans: època republicana (1931-1939); antifranquisme i exili (1939-1975); i transició (1975-1980).